Voice
dialogue

De methodiek Voice Dialogue is een methodiek die werd ontwikkeld in Amerika, door Hal en Sidra Stone. Zij kwamen tot de ontwikkeling van een vernieuwde kijk op het functioneren van de mens. Voor Hal en Sidra was het beiden hun tweede huwelijk en ze kwamen tot de pijnlijke vaststelling dat ze opnieuw op dezelfde pijnpunten stootten als in hun vorige relatie. Ze ontwikkelden een heel boeiende theorie.

Als je met tegenstrijdigheden in jezelf in contact kan zijn ... vanuit een leeg midden ... kom je meer en meer in harmonie

Eigenlijk zit onze taal vol met uitdrukkingen die helemaal ‘voice dialogue’ zijn. ‘Ik was mezelf niet die avond’, ‘ ik weet niet wat me overkwam’, ‘enerzijds denk ik dit, anderzijds dat’, ‘ mijn hart zegt zus mijn verstand zo’. Wat betekent dat nu?

Wij worden allemaal als naakte, hulpeloze baby’s geboren en zijn compleet afhankelijk van de bescherming, verzorging en liefde van onze ouders of andere verzorgers. Als baby en kind ontwikkelen we vooral die eigenschappen die geprezen worden door deze verzorgers, maw die eigenschappen die ons verzekeren van waardering, geborgenheid, verbondenheid, liefde. Als wij als kind erg geprezen worden omwille van onze zorg voor anderen ontwikkelen we bijna zeker een heel grote behager. Sommige mensen worden zelfs in extreme gevallen, een behager. Ze zijn niets anders meer en kunnen nooit grenzen stellen en zichzelf eens op de eerste plaats stellen. Anderen worden misschien geprezen voor hun harde werk en ontwikkelen een heel grote pusher die ervoor zorgt dat alle lijstjes steeds moeten afgewerkt worden voor ze mogen genieten.

En ieder van ons kent ze wel, de pleaser in ons, de perfectionist, de innerlijke criticus die vind dat we nooit iets goed doen, de opportunist, de leraar, de uitsteller, … en zo zijn er een hele bus vol. Allemaal stukjes in ons die proberen het stuur van de bus in handen te nemen. Om ons te beschermen uiteraard. En al die stukken mogen er zijn, alleen schuilt het gevaar in het risico dat één van deze stukken zo groot worden ( om een grote kwetsbaarheid te beschermen) dat wijzelf als geheel het stuur niet meer in handen krijgen. Dat we letterlijk de perfectionist, de rebel, de depressieve, de behager worden. En dan komt er onrust in het systeem. Het grote stuk laat niets anders meer toe en op een bepaald moment zijn we het beu. Of er gebeurt ineens iets in ons leven waarbij we figuurlijk tegen een boom rijden en heel onze bus door elkaar wordt geschud. En dan worden we opstandig of angstig, of willen we iemand anders zijn. De verstoten stukken beginnen dan hun deel op te eisen. En de primaire stukken houden nog angstvalliger vast aan het gekende gedrag. Je wordt als het ware verscheurd tussen verschillende ‘stemmen’.

Op zo’n moment biedt Voice Dialogue, dat eigenlijk een specifieke vorm van psychodrama is, een mooie ingang tot meer inzicht in wie we zijn. Welke stukken spelen de hoofdrollen en welke zijn verstoten. Eerst verstoten door onze omgeving en tot slot ook door onszelf waardoor we delen van wie we zijn verloochenen. En dat wreekt zich op termijn. Alle stukken zijn immers ok en het is belangrijk dat we niet op automatische piloot handelen( enkel vanuit onze primaire stukken) maar dat we zelf ons leven in handen houden. Of zoals een DJ zelf bepalen welke melodie het luidst mag klinken in een bepaalde situatie. Bvb de onderhandelaar als we een zakelijke deal tot een goed einde willen brengen of de genieter als de zon eens schijnt en we kiezen om alles te laten vallen om een terrasje te gaan doen. Alleen, wij bepalen het zelf, wij verschuiven de knopen. De knopen gaan niet op eigen houtje bewegen. Wat ze wel doen als we geen inzicht hebben in hoe we functioneren. Dan reageren we op een prikkel ( we worden gekwetst of dreigen gekwetst te worden). Bvb onze partner geeft een opmerking op een actie die we ondernamen. Onze rebel wordt boos en begint opzettelijk tegen te werken, waardoor er geen gesprek meer mogelijk is maar er onvermijdelijk een ruzie zal volgen.

Tijdens een Voice Dialoque sessie gaan we letterlijk de stukken een plaats geven in de ruimte aan de hand van verschillende stoelen. We gaan ook de middenpositie exploreren en zo de scheiding tussen onszelf en de verschillende stukken ( ikken) leren voelen. Dit is heel belangrijk om de controle over onszelf als geheel weer terug te krijgen. En opnieuw de DJ te worden van ons eigen leven. In verbinding met onze primaire stukken en onze verstoten stukken zodat ze allemaal hun boeiende bijdrage kunnen leveren aan ons leven.

Ik volgde een drie-jarige opleiding als facilitator om dit proces te begeleiden. Ik vind het persoonlijk een heel krachtige methode om op heel korte termijn heel veel inzicht te verwerven over jezelf en als mens enorm te kunnen groeien.

Ik gebruik deze methodiek zowel bij de coaching als bij de psychotherapie, indien jij iets voelt voor deze methode. Ik laat geïnteresseerden altijd eerst een eenvoudig duidelijk boek lezen over dit thema zodat je op voorhand ongeveer weet wat er zal gebeuren.

GETUIGENISSEN

“Voice dialogue is een frisse manier om te kijken naar waarom je je gedraagt zoals je doet, wat de onderliggende reden is. Eens je het gevoel krijgt dat dit gedrag je heeft geholpen en van belang is geweest, kan je het gemakkelijker een stukje loslaten en eens iets anders proberen. Je hebt dan niet het gevoel dat je ineens in duizend stukjes uiteen zal spatten als je je gedrag aanpast en meer vanuit je eigen kern gaat leven”

Véronique, 45 jaar

“Gewoon je emoties toelaten is zo’n verademing. Het geeft zoveel ademruimte en kracht om aan je eigen dromen te werken zonder de eeuwige gedachte dat je goed moet doen voor iedereen en vooral niet aan jezelf mag denken.”

Vincent, 52 jaar

PRAKTISCH

Hoe werk ik Als je graag een afspraak met me wil maken, druk dan op de blauwe knop onderaan de tekst. Vul je gegevens in en ik bel je dan voor een afspraak. Je kan me natuurlijk ook rechtstreeks bellen. Laat een berichtje na op het antwoordapparaat en ik bel je zo snel mogelijk terug. Na het eerste kennismakingsgesprek (een intake) laat jij me weten of je met mij verder wilt werken. Jij moet je goed voelen bij mij en mijn manier van werken. Dat is belangrijk voor de verdere samenwerking. Als jij beslist dat we verder gaan, dan maken we verdere afspraken.

Prijzen De prijs voor een sessie (1 uur) is 65 euro.